Dood of levend

Dood of levend.

 

Eigenlijk ben ik het zelf schuld. Waarom moet uitgerekend ik vallen op mannen die jagen?

Ik met mijn angst voor dode dieren.

Waarom moest ik uit al die hondenrassen nu juist de jachthond kiezen?

Ik met mijn angst voor fladderende vogels.

Het moest een keer fout gaan. Ik ga zoals iedere morgen met mijn twee honden, een Duitse staande langhaar en een ruwhaar teckel, naar het park. Ik op de fiets, de teckel in het mandje achterop en de Duitse staander dravend er naast, een mooi gezicht vindt men. Het is een prachtige voorjaarsdag en we hebben er zin in. De honden mijn wandelvriendin en ik genieten van wat de lente ons allemaal te bieden heeft. Mijn teckel controleert iedere dag opnieuw elk konijnen – en elk muizenhol. Hij heeft het zo druk dat hij meters achter blijft. Op hem hoef ik niet zo te letten op de andere des te meer. Jammer genoeg gaan druk kletsen en goed opletten niet samen en tot mijn grote schrik zie ik in de verte een trotse jachthond met een dode eend aankomen. De tijd die mij nog rest, voordat hij voor me zit, gebruik ik om hem ervan te overtuigen dat hij los moet laten. Mij geschreeuw moet ver te horen zijn geweest, maar de hond is stoicijns. Hij is vast besloten, dit ga ik het vrouwtje brengen. De teckel, die wel gevoelig is voor mijn paniek, voegt zich bij het gezelschap.

De nachtmerrie nadert. Ik gooi alle commando’s die ik ken door elkaar. ”Laat los.” ”Zit” ”Down” ”Apport” ”Koekje.” Rot hond niets helpt en er staat me nog maar een ding te doen. Vluchten. Ik draai me om en ren zo hard ik kan het park uit. Mijn Vriendin schreeuwt, ”niet richting straat.” Ondanks mijn paniek hoor ik haar en ik besluit om te keren, het drama tegemoet. Wat ik dan zie zorgt ervoor dat ik vanaf dat moment lachend schreeuw. Een Duitse staander die het echt niet meer begrijpt en daar achter een zeer verbaasd  huppelende teckel. Mijn plotselinge ommekeer en het lachen brengen de hond uit zijn evenwicht en hij laat los. De “dode” eend staat op en zet het op een lopen. Ze rent, probeert te vliegen, rent weer en verdwijnt uiteindelijk in de lucht, vermoedelijk terug naar het nest. En ik?????????  Ik lijn mijn honden aan en volg haar voorbeeld.