Eerste nestje Sophie

Afgelopen zondag is onze Sophie voor het eerst bevallen. Vrijdagavond kondigde de aanstaande geboorte zich al aan. Ze werd onrustig en begon wild in de werpkist te graven en met de kranten en handdoek te schuiven, totdat het allemaal op de goede plek lag. Het was even rustig maar dan moest alles weer in de andere hoek geschoven worden. Wij, Herma en ik keken elkaar aan met een blik van dit wordt weer nachtwerk. Maar aan het eind van de avond legde Sophie zich rustig neer en ging lekker slapen. Toch maar in de kamer gebleven, want je weet tenslotte maar nooit wanneer ze wederom begint met het bevallen. Maar nee, die nacht bleef alles rustig en de volgende morgen wilde ze weer gewoon met de rest naar buiten en daarna heeft ze haar eten nog gewoon opgegeten. Meestal is dit een indicatie dat er die dag niets gebeurt. En dat klopte ook. ’s Avonds begonnen dan echt de eerste weeën. De eerste uren kwam er af en toe een en in de tussentijd moest de werpkist weer worden ‘verbouwd’ totdat de aanstaande mama vond dat het nest weer op de juiste plek lag. Die nacht gebeurde er ook niet veel, maar in de ochtend begonnen de weeën elkaar in een rap tempo op te volgen. Op het moment dat de persweeën beginnen, wordt het altijd spannend. Het betekent dat de eerste pup zich binnen afzienbare tijd (meestal tussen 30 minuten tot een uur) zich moet aandienen. Na toch wel een lange bevalling kondigde de eerste pup zich aan. Snel schoonmaken, navelstreng werd door moeder Sophie doorgebeten en ik zorgde dat de pup zo snel mogelijk zelfstandig ging ademhalen, terwijl ik gelijktijdig keek of het verhemelte was gesloten. daarna gaf ik de pup aan moeder Sophie, zodat zij haar verder kon drooglikken. Ondanks het feit dat Sophie een ‘gezonde’ buik had, bleek zij toch maar één pup te hebben. Wel was er veel vruchtwater aanwezig. Dit verklaarde mogelijk de dikke buik. Hieronder de eerste foto’s van moeder en pup, die inmiddels de prachtige naam Laika heeft gekregen.

Mijn nestje is klaar en ik ook!!!!
Even rust; het was me de bevalling wel. Maar ze is prachtig en oh, oh, oh wat ben ik trots!
Knap stel hè.